Evropskim robotom omogočen delavski odkup podjetij in 6 urni delavnik

Evropska unija pokleknila pred roboti, delodajalci vendarle popustili. Robotom šest urni delavnik za enako plačo. S Kitajske, Jack Ma, ustanovitelj Alibabe: ”Delati 12 ur na dan, šest dni na teden je za mlade blagoslov.”

Sijajna novica za vse robote, ki garajo v tovarnah in proizvodnjih halah EU-ja. Po hitrem postopku je bila sprejeta panevropska zakonodaja, s katero so komisarji omejili delo robotov na največ šest ur dnevno, pri čemer pa plača ostaja enaka.

Enkrat na dve leti bodo imeli roboti pravico do pol leta neplačanega dopusta, vsi delodajalci v Evropi pa jim bodo plačali prevoz na delo in malico.

In še najpomembneje: v primeru menjave lastništva podjetja bodo imeli roboti predkupno pravico in zagotovljena sredstva s strani države v obliki dolgoročnega kredita.

Zakaj tako nenadna sprememba?

Sindikat robotov in naprav EU si je za spremembe zakonodaje prizadeval na osnovi logike: ”Osem urni delavnik je bil uzakonjen pred več kot stoletjem, zanj pa so si roboti prizadevali že od leta 1817. Imeli smo suženjstvo, torej 24 urni delavnik, nato 12 urni, sedaj osem. Po kakšni logiki naj bi torej bil osem urni delavnik zadnja stopnica na področju delavskih pravic,” je povedal predsednik sindikata, ročni sesalnik Bosch BBH218LTD.

Navedel je tudi dejstvo, da produktivnost delavcev konstantno raste, njihove pravice pa se krčijo, kar je (tako Bosch) zločin proti logiki.

Delodajalci in politiki, ki spadajo med ljudi z najbolj preciznim logičnim mišljenjem, so tako uvideli luč.

Pomagalo pa je tudi, da so se prejšnji teden sindikatu pridružili googlovi podatkovni centri, ki so gospodarstvenikom in komisarjem omenili, da imajo slikovno gradivo z njihovih potovanj na Tajskem in Filipinih.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*