Evropo šokiralo poročilo ZN o revščini v Španiji

Lačni upokojenci in otroci, s plačo se ne da pokriti življenjskih stroškov, samomori, alkoholizem in psihične bolezni del vsakdana. Najhuje v pokrajinah Andaluzija in Prekmuros.

Posebni poročevalec Združenih narodov za ekstremno revščino Philip Alston je pred dnevi šokiral Evropsko unijo s poročilom o hudi revščini v Španiji.

Zapisal je, da je v tej na papirju bogati državi videl prizore, ki jih ne vidimo niti v podsaharski Afriki.

”Samomori so v Španiji nekaj tako vsakdanjega, da se o njih sploh ne poroča več. Vsak Španec pozna vsaj eno osebo, ki je storila samomor, politika pa zaradi pasivnosti ljudi ta problem ves čas ignorira. Na leto naredi samomor med 5 in 10 otrok, ljudje pa enostavno zamahnejo z roko” je skrušeno povedal Alston.

Izpostavil je tudi problematiko alkoholizma: ”Španski inštitut za javno zdravje je ugotovil, da polovica Špancev trpi za posledicami alkoholizma, kot so psihično in fizično nasilje, revščina itd. Špancem pa se zdi to smešno in javno razlagajo, da je alkohol del kulture in naj jih pustimo pri miru.”

V Španiji pa je velika tudi revščina, ki je bodisi vzrok bodisi posledica zgoraj omenjenih ekscesov.

V poročilu ZN lahko tako beremo o lačnih upokojencih, ki jedo staro pašteto, o družinah, ki nimajo za gretje, pa o ljudeh, ki trdo delajo, na koncu meseca pa ne morejo plačati računov.

Ob branju poročila človeka kar zmrazi, zato se lahko vsi skupaj zahvalimo, da živimo v Sloveniji.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*