Evropa obeležuje dan spomina na žrtve totalitarizmov

Slovesnosti v Bruslju se bodo udeležili številni prijatelji Evrope: Benjamin Netanjahu, Sadam Husein, George W. Bush, Augusto Pinochet, Tony Blair itd. Igral bo ansambel Mednarodnega sodišča za vojne zločine.

Danes po vsej Evropski uniji obeležujemo dan spomina na žrtve totalitarnih sistemov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Evropejce na slovesnosti v Bruslju opozorila, da so po svetu še vedno države, kjer je demokracija samo pobožna želja ljudstva: ”Si predstavljate, da narod na referendumu glasuje o varčevalnih ukrepih, ali pa o zaprtju trgovin v nedeljo, in oblast voljo ljudstva enostavno ignorira? Evropa je zavezana, da pomaga državam subsaharske Afrike, kjer so to dogaja v 21. stoletju!”

V svojem govoru je von der Leyenova še poudarila evropsko zavezanost k zaščiti demokracije pred lastnim ljudstvom: ”Mi, birokrati, oligarhi in pseudointelektualci smo zadnji branik, ki ščiti demokracijo pred ljudmi. Ne sme nas biti strah poprijeti za pendrek svobode in lopniti smrdljivega Katalonca po njegovi arogantni buči.”

Slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih sistemov so se udeležili tudi številni tuji dostojanstveniki.

Med gosti je bilo tako mogoče opaziti Sadama Huseina v družbi Georga W. Busha in Donalda Rumsfelda, Moamer Gadafi je na slovesnost prišel s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyem, bivši ameriški predsednik Barrack Obama in trenutni predsednik ZDA Donald Trump pa sta slovesnost žal zamudila, saj je njuno brezpilotno letalo naredilo ovinek nad Sirijo, kjer je uničilo 10 potencialnih teroristov med treningom v terorističnem kampu/igranjem nogometa.

Tudi letos je za glasbo na proslavi evropskega dneva spomina na žrtve totalitarnih sistemov poskrbel pihalni orkester Mednarodnega sodišča za vojne zločine.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*