Eksodus slovenskih podjetnikov v Avstrijo. So že nazaj.

Slovenskih podjetnikom prekipelo – selijo se v Avstrijo. Ki je biznisu prijazna država. Pridružili smo se karavni podjetnikov, ki so svoje premoženje privezali na oslička in se podali onkraj Alp.

Po dolgih letih nespoštovanja s strani slovenske javnosti so slovenski podjetniki končno uresničili svoje grožnje in se množično preselili v Avstrijo, kjer so zahtevali azil kot ekonomski begunci.

Nato pa je sledil nepričakovan preobrat: komaj so onkraj Karavank začutili toplo avstrijsko sonce in vonj po klobasah, zelju in usnjenih hlačah, so se že obrnili nazaj. Kaj je šlo narobe?

Marija: Avstrijci so stalinisti

Najprej smo se srečali z Marijo, lastnico lokala v Ljubljani, ki je v Avstrijo zbežala potem, ko so njeni študenti-natakarji želeli višjo urno postavko.

“Tako je, delavci so me želeli opehariti. Potem pa pridem v Avstrijo in izvem, da lahko študentje delajo samo od 10 do 20 ur na teden. Jaz rabim študenta zato, da dela, ne pa da se 10 ur na teden lufta po lokalu.”

Ko je izvedela, kakšno minimalno plačo imajo avstrijski študentje, pa jo je dokončno vrglo na rit: “10 evrov neto na uro!!!! 10 evrov!!! A ste vi normalni? V Sloveniji plačam študentsko drhal pet evrov. Nisem vedela, da je predsednik avstrijske vlade Stalin.”

Anonimni podjetnik iz Ivančne Gorice: iskal sem varilce, našel Kardelja

Nato smo ustavili podjetnika iz Ivančne Gorice, ki se ukvarja z izpušnimi sistemi. “V Sloveniji ne najdem varilcev, zaposlenim sem celo obljubil 250 evrov, če mi jih pripeljejo, še vedno nič. Slovenci so enostavno preleni, zato sem se preselil v Avstrijo.

Potem pa šok. “Ja, gledam po netu in vidim, da podjetniki varilce plačujejo 1.500 evrov neto – jaz jim več kot 1.100 bruto ne dam, ker njihovo delo enostavno ni vredno več. “

“Nato brskam dalje in vidim, da se v Avstriji plačo izplačuje 14x na leto. Pa kako, če ima leto 12 mesecev? Kateri idiot je spisal takšno regulativo?”

Gospod se je tako vrnil nazaj v prvo varno državo.

V Socialistični federativni republiki Avstriji varilci, ki resnici na ljubo opravljajo zelo enostavno delo, mesečno prejmejo celo več kot 1.500 evrov.

Ivan Z., lastnik gradbenega podjetja

Še zgodba Ivana Z., lastnika gradbenega podjetja, ki pa se je končala tragično. Kot nam je povedal, je bral članek v Financah, češ da ga slovenska država prinaša okoli, zato se je pridružil karavani.

“Odprem podjetje v Celovcu, tri mesece delavcem ne plačam prispevkov in ne izplačam plač, ker je pač takšen zakon v gradbeništvu – in na vrata dobim policijo.”

“Se vam to zdi normalno? Sem podjetnik! Trdo delam! In potem me vržejo v ječo, ker ne izplačujem plač.”

Gospodarska zbornica Slovnenije je že pisala zunanjemu ministru Cerarju, naj pomaga Ivanu, ki je pred leti dobil celo nagrado Zlati parazit za podjetnika leta.

Ja, kaj naj rečemo za konec? Hvala podjetnikom, ker ste se vrnili nazaj, Ivanu pa obilo sreče na celovški sodniji.

Gospod Z. je celo prejel nagrado za podjetnika leta – sedaj pa sedi v avstrijski ječi

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*