Delavske pravice: ups, management nemške Arrive mislil, da smo še vedno v Svetem rimskem cesarstvu

Prepoved stavke, odpuščanje stavkajočih, prejemanje desetine oz. državne pomoči, zažiganje čarovnic – Nemci imeli v predalu napačen izvod slovenske zakonodaje.

Saj ni res, pa je, bi lahko rekli današnji zgodbi.

Potem ko so managerji nemškega avtobusnega podjetja Arriva, ki je v lasti Nemčije, več let dobesedno scali po pravicah svojih slovenskih delavcev, v zameno pa prejemali državno podporo, so sedaj v podjetju končno razkrili razlog, čemu takšno ravnanje.

Njihov pravni oddelek je imel v lasti slovensko zakonodajo iz 15. stoletja, ko smo Slovenci živeli v Svetem rimskem cesarstvu!

V podjetju se delavcem opravičujejo

Iz podjetja Arriva so sporočili: ”Mi smo se zgolj držali zakona, se pa nam je zdelo čudno, kako da lahko v 21. stoletju odpuščamo sindikaliste, delavcem prepovemo stavkati, zahtevamo pravico do prve noči s hčerami zaposlenih ob njihovi poroki, delavcem jemljemo plačo in pridelek itd. V Nemčiji namreč tega ne smemo.”

Tudi delavcem se je odvalil kamen od srca, saj so pri Arrivi za naslednji teden napovedali preizkus z ognjem za glavnega sindikalista – gre za pravni postopek, kjer delavca in Ustavo poliješ z bencinom, kdor prej zakriči, izgubi in zgori.

Arriva bo torej svoje ravnanje prilagodila razmeram v 21. stoletju, delavci bodo tako za svoje delo dobili plačilo, morda pa bodo imeli celo pravico do stavke.

Desetina s strani države pa ostaja.

Arriva je sicer v lasti Deutsche Bahna, gre za podjetje z dolgoletno tradicijo, ki sega od 18. stoletja do leta 1939 in nato od leta 1945 do danes. Arhive za vmesno obdobje so na žalost nekam založili.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*