Delavske pravice: ups, management nemške Arrive mislil, da smo še vedno v Svetem rimskem cesarstvu

Prepoved stavke, odpuščanje stavkajočih, prejemanje desetine oz. državne pomoči, zažiganje čarovnic – Nemci imeli v predalu napačen izvod slovenske zakonodaje.

Saj ni res, pa je, bi lahko rekli današnji zgodbi.

Potem ko so managerji nemškega avtobusnega podjetja Arriva, ki je v lasti Nemčije, več let dobesedno scali po pravicah svojih slovenskih delavcev, v zameno pa prejemali državno podporo, so sedaj v podjetju končno razkrili razlog, čemu takšno ravnanje.

Njihov pravni oddelek je imel v lasti slovensko zakonodajo iz 15. stoletja, ko smo Slovenci živeli v Svetem rimskem cesarstvu!

V podjetju se delavcem opravičujejo

Iz podjetja Arriva so sporočili: ”Mi smo se zgolj držali zakona, se pa nam je zdelo čudno, kako da lahko v 21. stoletju odpuščamo sindikaliste, delavcem prepovemo stavkati, zahtevamo pravico do prve noči s hčerami zaposlenih ob njihovi poroki, delavcem jemljemo plačo in pridelek itd. V Nemčiji namreč tega ne smemo.”

Tudi delavcem se je odvalil kamen od srca, saj so pri Arrivi za naslednji teden napovedali preizkus z ognjem za glavnega sindikalista – gre za pravni postopek, kjer delavca in Ustavo poliješ z bencinom, kdor prej zakriči, izgubi in zgori.

Arriva bo torej svoje ravnanje prilagodila razmeram v 21. stoletju, delavci bodo tako za svoje delo dobili plačilo, morda pa bodo imeli celo pravico do stavke.

Desetina s strani države pa ostaja.

Arriva je sicer v lasti Deutsche Bahna, gre za podjetje z dolgoletno tradicijo, ki sega od 18. stoletja do leta 1939 in nato od leta 1945 do danes. Arhive za vmesno obdobje so na žalost nekam založili.

Vaše mnenje nas ne zanima

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*