Delavci Gorenja odpeljani na Kitajsko

Slovenski in srbski človeški viri nezadovoljni s plačo in tempom dela. Lastnik jih v znak dobre volje pošilja na izobraževanje v provinco Guangdong.

V kitajskem podjetju Gorenje so že nekaj časa prisotna nesoglasja med človeškimi viri in lastniki – tako v tovarni v Velenju kot tudi tisti v Srbiji.

Lastnik Gorenja, kitajsko podjetje Hisense, se je zato odločilo, da delavcem podari presenečenje: brezplačen izlet na Kitajsko.

Človeške vire so sredi noči zbudili pripadniki slovenske policije, jih pospremili do avtobusa, nato pa so z letalom brez oznak poleteli proti provinci Guangdong.

Ogledali si bodo znamenitosti

Uprava Gorenja se je za lepo gesto odločila potem, ko so se slovenski delavci v medijih pritoževali nad tempom dela, češ da človeški viri ne zdržijo več, in masovno hodijo na bolniško.

Njihovi kolegi iz Srbije pa so javno, v medijih, zahtevali 15 odstotno povišanje plač in s tem žalili celotno vodstvo podjetja. Vendar ni prišlo do nobene zamere.

V provinci Guangdong naj bi si viri šest mesecev ogledovali gradove in parke ter se izobraževali o kitajski kulturi, žal pa je ravno sedaj prišlo do motenj v delovanju interneta in mobilnega omrežja, tako da bodo za družine nedosegljivi.

Gorenje pod kitajskim vodstvom sicer posluje stabilno: 300 delavcem niso podaljšali pogodbe, nato so jih odpustili še 70, nato so rekli, da bodo zaposlili 100 ljudi, potem so rekli, da 80. Potem so rekli, da bodo zaposlili še več 100 ljudi, vendar ko bodo zgradili novo tovarno, kdaj, še ne vedo, ker se bojda na Kitajskem o tem odločijo v enem tednu. Potem so ustvarili 111 milijonov evrov izgube, vendar pa so izboljšali ”čisti obratni kapital”.

To.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*