Dejan Židan z obiskom salzburške opere razblinja mit o kaviar levici

Židan na obisku v Avstriji, kjer je s svojimi kolegi obiskal opero. Preveril je pogoje delavcev v skladišču, govoril s kulturniki ter nato revne otroke pospremil na operno predstavo. Nato pa s kolegi odšel na tenstan krompir in šampanjec.

Predsednik slovenskega parlamenta Dejan Židan se je v teh dneh mudil v Salzburgu, kjer je z avstrijskimi kolegi govoril predvsem o težkemu položaju delavcev po vsej Evropski Uniji (EU), s čimer je razblinil mit o levici, ki nima stika z navadnimi ljudmi, zaradi česar ljudstvo s populizmom kupuje skrajna desnica.

Židan, predsednik Socialnih demokratov, je pred srečanjem opozoril, da kljub rekordnemu obdobju gospodarske rasti plače rastejo le minimalno, da vlade še vedno nimajo načrta za boj proti globalnim podnebnim spremembam in avtomatizaciji delovnih mest, in da je v marsikateri evropski regiji trdno zakoreninjena revščina.

Zato je s kolegi obiskal opero.

Preverjali so delovne razmere opernih delavcev

Židan je povedal, da so želeli predvsem preveriti, v kakšnih razmerah delajo izvajalci Verdijeve opere Simon Boccanegra: ”Zanimalo nas je, kako živijo kulturniki, kakšne so razmere v skladiščih, kako je urejeno plačilo začasnih delavcev. To.”

Po končanem pregledu delavstva sta Židan in njegov avstrijski kolega Wolfgang Sobotka revne otroke peljala na izvedbo Verdijeve mojstrovine, ki govori o revnem piratu Simonu Boccanegri, ki v Benetkah prevzame oblast in uvede šesturni delavnik, državno sofinanciranje delavskih odkupov podjetij in preneha s podpiranjem vojn, v katerih umira na sto tisoče ljudi.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*