Darfur 2020: v Sudanu se je pričelo srečanje najrevnejših Zemljanov

Se bodo revni končno spoprijeli z dohodkovno neenakostjo in podnebno krizo, ali bo srečanje zopet samo kozmetične narave? Forum prekinilo brezpilotno letalo, suša in poplave.

V zahodnosudanski pokrajini Darfur se je pričelo tradicionalno srečanje najrevnejših prebivalcev sveta, ki bodo govorili o najbolj perečih vprašanjih, s katerimi se sooča naš planet.

Svet tako z nestrpnostjo pričakuje, ali bo srečanje revnih končno prineslo kakšne vidne rezultate ali bo šlo zopet za lepotni šov, kjer udeleženci foruma paradirajo v luksuznih razpadajočih natikačih in zasebnih konjih.

Na mizi sta tako kot vsako leto dva problema, ki lahko pripeljeta do konca človeške civilizacije: podnebna kriza in premoženjska neenakost.

Forum je odprla 16-letna Zaha iz begunskega taborišča v Siriji, ki je nakazal, da se tudi letos ne bo premaknilo prav dosti: ”Moramo ukrepati, vendar je potrebno gledati na pravice korporacij in zmerno obdavčitev, ki bo nagradila uspešne.”

Podobno mnenje delijo tudi predstavniki Zambije, kjer trenutno trpijo za lakoto: ”Podnebno krizo mora rešiti privatni sektor. Bolje je, da človeštvo izumre, kot pa da predamo odločanje v roke ljudstva in države.”

Prvi odzivi tako niso obetavni, zahod pa kljub temu upa, da se bodo revni spametovali in zavihali rokave.

Časa ni dosti, saj bogati prebivalci sveta že občutijo posledice podnebne krize: nižje ležeča smučišča so brez snega, preddverje elitne institucije Casinò di Venezia pa je bilo več tednov poplavljeno.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*