Človeštvo 1, narava 0: v ozračju največ CO2-ja v zadnjih dveh milijonih let!

Človeštvo še naprej podira meje mogočega. Tokrat nam je uspelo izboljšati več kot dva milijona let star rekord, ki ga je postavila mati narava. Narava priznala poraz v bitki, vendar orožja še ni položila.

V ozračju je največ CO2-ja od pliocena – geološke dobe, ki se je končala pred približno dvema milijonoma let. Takrat so bili na Antarktiki gozdovi, nivo morja pa je bilo nekaj metrov višje kot danes.

S trdim delom in medsebojnim sodelovanjem nam je tako uspelo prilezti do 415 delcev CO2-ja na milijon!!

Kako blizu smo, da dokončno premagamo naravo in končno zavladamo Zemlji?

Samo CO2 ne bo dovolj, delati je potrebno tudi na drugih področjih

Zadnje stoletje je človeštvo naredilo ogromne korake proti zmagi nad naravo. Kljub temu pa znanstveniki svarijo, da samo zaplinjenje Zemlje ne bo dovolj.

”Ključ je predvsem v uničenju Amazonije – če nam uspe uničiti pragozd, je zmaga nad naravo zagotovljena,” so povedali znanstveniki z oddelka za samouničenje človeštva na Harvardu.

Amazonski pragozd namreč služi kot sesalec CO2-ja in je tako izjemno pomemben za ohranitev naravnega ravnovesja. V zadnjih 50 letih smo uničili 17 % tega ščavja, izvolitev ekologa Jaira Bolsonara na mesto brazilskega predsednika pa napoveduje boljše čase.

Človeštvo je naravi zadalo hud udarec – kljub temu zmaga še ni blizu

Tisočletja dolg boj med človekom in naravo

Človek si že od svojih začetkov, več kot 200.000 let nazaj, želi pokoriti naravo.

Naši poizkusi so bili večinoma primitivni, dosegli smo zgolj nekaj lokalnih zmag (popoln posek gozdov na Velikonočnih otokih pred 600 leti, posek Krasa, ker so zahodni sosedje želeli zgraditi kanalizacijo na prostem, neznano kam je izginilo 99,9 % kitov itd.).

Narava se je medtem znašala nad homo sapiensom s potresi, poplavami in vulkani.

Ne več dolgo.

S polno paro naprej v prepad!

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*