Čeferin podlegel kritikam, finale Lige Prvakov se seli v Severno Korejo

Boj med Uefo in Fifo. Kritiki razcefrali Čeferina, ker je Azerbajdžan preveč liberalen. Bo Fifa preselila svetovno prvenstvo na območje ISIS? Iz drugih logov: koliko političnih zapornikov lahko strpaš v ječo 3X3 metre? Sprašujemo za prijatelja.

Nogometna vojna dosega vrhunec. Potem, ko se je na predsednika Uefe Aleksandra Čeferina vsul plaz javnosti zaradi prevelikega števila človekovih pravic, saj bo finale Lige prvakov v aterbajdžanski prestolnici Baku, sedaj sledi preobrat. Finale se seli v Pjongjang!

Zakaj je Baku problematičen?

Evropska javnost je bila ogorčena, ko je Čeferin sporočil, da bo finale Lige prvakov med Tottenhamom in Liverpoolom v Bakuju. Za razliko od Katarja, kjer bo pod pokroviteljstvom Fife svetovno prvenstvo v nogometu 2022, v Azerbajdžanu namreč nimajo uzakonjenega niti kamenjanja!

Prav tako iz zelenice bakujskega stadiona za razliko od stadiona v Dohi ne štrlijo kosti mrtvih indijskih in nepalskih delavcev, kar bo v igro prineslo dodatno taktično raven. ”Dolgi pas na desni bok, dober sprejem in ne, žoga se je odbila od zlomljene stegnenice nepalskega sužnja.”

Azerbajdžanu v prid govori samo na stotine zaprtih novinarjev in političnih nasprotnikov režima, milijardni sklad, namenjan podkupovanju zahodnih politikov (ki ni imel nikakršnega vpliva na Uefino odločitev glede finala) in (sem ter tja) ‘izginotje’ kakšnega državljana – vse to pa gledalcem lahko ponudi tudi Doha.

Nogometni navudšenci, ki so alergični na človekove pravice, so se zato popolnoma upravičeno z gnevom vsuli na Čeferina.

Adios Baku, buen día Pjongjang

Čeferin je tako v zadnjem trenutku preselil finale v osrednjo koncentracijsko taborišče v Pjongjangu, s čimer je zasenčil Fifo in Katar ter pobral PR smetano.

Čeferin: “Ja, drži, z Bakujem smo tvegali in ljubitelji nogometa so nam jasno dali vedeti, da so jim človekove pravice odvratne. Zato smo se zelo hitro dogovorili s Kim Džong-unom, pod mizo so letele kuverte in voila, finale bo v Severni Koreji.”

Čeferin obljublja šov, kot ga še ni bilo: živi okostnjaki, usmrtitve s strelom v tilnik med polčasom, basanje s hamburgerji pred lačnim prebivalstvom – ni da ni! Pohvale s strani ljubiteljev nogometa dežujejo od vsepovsod.

Čeferin je v Severni Koreji takoj postal ikona, na sliki z očetom naroda, Kim Il-sungom

Fifa: svetovno prvenstvo selimo na območje ISIS

Potem pa še en preobrat: težko sicer verjamemo, da gre za naključje, vendar so iz Fife takoj po Čeferinovi izjavi v javnost poslali sporočilo, da tudi sami menjajo organizatorja svetovnega prvenstva 2022.

Prvenstvo selijo na območje ISIS, dogovor z Abu Bakr al Bagdadijem pa naj bi bil že sklenjena. V nogometnih krogih se že šušlja, da naj bi Fifin šov zasenčil Čeferinovo Korejo: neverniki, obešeni na prečko gola, glave namesto žog in nikjer nobene ženske – prava nogometna poslastica! Vendar ne bodite še preveč navdušeni, saj je vse skupaj zaenkrat neuradno.

Nogomet je še enkrat pokazal, da je globalni šport, ki združuje!

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*