Čebele pridelajo vedno manj medu: je kriva previsoka minimalna plača?

Bi bile čebele bolj produktivne, če bi namesto fiksne plače dobile plačilo glede na maso nabranega nektarja? Ali varna zaposlitev naredi insekte lene?

Slovenski čebelarji so včeraj opozorili na pereč problem vse manjšega donosa medu.

Kljub temu, da število čebel v zadnjih letih narašča, količina pridelanega medu pada.

Medtem ko strokovnjaki krivijo globalno segrevanje, prekomerno uporabo pesticidov, različne bolezni in slab oz. nesposoben menedžment, pa se kažejo obrisi precej bolj temačnega vzroka.

Čebele so postale lene.

Minimalna plača namreč čebelam zagotavlja preživetje ne glede na to, koliko delajo.

Čebele so se tako naučile hvatati krivine, saj vedo, da bodo konec meseca dobile dovolj sredstev za plačilo položnic, hrane in vode.

Iz vrst čebelarjev zato že prihajajo pobude, s katerimi bi nabiralkam medu vcepili delovno vnemo.

”Zaenkrat smo predvsem mnenja, da je potrebno reformirati plačni sistem. Čebele naj bodo plačane glede na pobran nektar in ne več pavšalno. Prav tako je potrebno reformirati delovno zakonodajo, saj imamo sedaj ogromno birokratskih ovir, če želimo odpustiti leno čebelo, mi pa bi radi čebelo odpustili iz danes na jutri,” je povedal vodja čebelarske sekcije pri Slovenian business clubu (slovensko: Klub prodajalcev megle).

S sprejetjem omenjenih reform čebele ne bi bile več gotove, če bodo imele dovolj sredstev za preživetje sebe in svojih družin, zato bodo bolj pohlevne, prilagodljive in cenejše za delodajalca.

Predlog čebelarjev ima tudi široko podporo političnih strank, saj utrujene in lačne čebele na robu živčnega zloma ne hodijo na volitve, kar pomeni, da se lahko stranke za vstop v parlament zanesejo na svoje zveste apartčike, brez potrebe po nadležnem prepričevanju širšega volilnega telesa z izdelanimi političnimi programi.

Komentarji: 1 "Čebele pridelajo vedno manj medu: je kriva previsoka minimalna plača?"

  1. Saint Pepsi | 20/05/2020 ob 09:21 | Odgovori

    Kak konec meseca? Čebela ima, da crkne v 28 dneh, februarja pa še en dan prej!

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*