Bravo Siol! Izjemen intervju o Primarkovih kršitvah pravic delavcev! BTW, Primark ne krši pravic delavcev.

Bo Siol za izjemen intervju dobil pulitzerja? Korporaciji zastavili izjemno težka vprašanja kot npr. ”Ali lahko naša redakcija dobi kupon za 10 % popust na celoten nakup?”

Slovenijo je danes zjutraj pretresel Siolov intervju z ”direktorico za etično trgovino in okoljsko trajnost pri Primarku” Katharine Stewart.

V intervjuju, ki definitivno ni plačana objava, Siolova novinarka to tekstilno korporacijo razstavi na prafaktorje, na kakršne so bili razstavljeni leta 2013 delavci v tekstilni tovarni Rana Plaza v Bangladešu, ki so šivali tudi za Primark.

Primark si po tem intervjuju ne bo opomogel!

Intervju se začne z izjemno pretkanim vprašanjem ”Kaj je pravzaprav vaša zadolžitev pri Primarku, za kaj vse skrbite?”, s čimer novinarka seveda misli, zakaj Primark začne čistiti svoje tovarne šele potem, ko na suženjske razmere tam opozorijo nevladne organizacije?

Nadaljevanje intervjuja pa vsekakor ni za tiste s slabotnim srcem, saj se Siol nad Primark spravi z novinarskim bejzbol batom.

Ko direktorica za etnično čiščenje Azijcev, pardon, etično trgovino zagotovi, da ima korporacija vzpostavljen sistem, kjer preverjajo tovarne in zato izkoriščanja delavcev ni, novinarka udari z levim krošejem: ”S tem hočete torej zagotoviti, da je delovno okolje dobro, da ni izkoriščanja delavcev?”

Stewartova se prime za glavo in opoteče, še enkrat zrecitira napisano PR izjavo, kjer zagotovi, da so delavci v tekstilnih tovarnah zaščiteni bolj kot pande, vendar se novinarka ne da – bum, bam, tresk! Vprašanje v povedni obliki, kjer ne veš več, ali novinarka dela za Siol ali za oddelek za odnose z javnostmi pri Primarku: ”To je dobro vedeti, saj se Primark velikokrat spopada s kritikami, da izkorišča delavce in da jim ne zagotavlja dobrega delovnega okolja.”

Žurnalističnega masakra pa še ni konec, saj Siol nato načne temo, ki postaja v EU-ju vse bolj aktualna: Primark po vzoru živilskih diskontarjev Hoferja in Lidla v Sloveniji normalizira delo za krajši delovni čas, s čimer si zagotavljajo večjo fleksibilnost delovne sile, za delavce pa to pomeni, da se z eno plačo ne da preživeti.

Ideja tega, kar smo zapisali, je zajeta v vprašanju ”Zdaj pa si prizadevate še za etično, trajnostno modo. Je to nekaj, za kar se bo Primark še bolj trudil v prihodnosti?

Na tem mestu je uslužbenka Primarka intervju prekinila.

Kapo dol pred Siolom, s takšnim novinarstvom bomo tudi v Evropski uniji kmalu postali bangladeška tovarna tekstila pod vodstvom korporacije (glede na prebran intervju, se namreč tam cedita med in mleko).

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*