Borzni pregled: cena kokaina stabilna, heroin zaradi strahu pred recesijo in nasilja v Afganistanu rekordno

Kljub nizki brezposelnosti na Wall Streetu strah pred recesijo. Kolumbijski karteli pričakujejo zmanjšanje porabe kokaina, težave v Afganistanu.

Ta teden je bilo dogajanje na borzi precej pestro.

V ponedeljek je trge pretresla vojna med mehiškima karteloma Sinaloa in Juarez, zaradi česar je cena kokainskega indeksa narasla na 90 dolarjev za gram.

Po posredovanju Kolumbijcev so se strasti umirile, tako da se je cena proti koncu tedna stabilizirana nazaj na 85-ih dolarjih.

Težave v Afganistanu, rast start upov, Novartis v pričakovanju samomorov

V Afganistanu so potekale volitve, zato je državo zajelo nasilje.

Proizvodnja heroina je tako padla na najnižjo raven po letu 2009, cena pa je na londonski borzni narasla na skoraj 100 evrov na gram.

Dodaten pritisk na ceno heroina je tudi prihajajoča kriza, zaradi česar vse več poslovnežev kokain nadomešča s heroinom, pri čemer je veliko vprašanje, če bodo afganistanski kmetje sposobni slediti povečanem povpraševanju.

Dvigajo se start upi.

Krokodil oz. desomorfin, ki je pred leti žel uspehe v Rusiji in Grčiji, se prek manjših podjetij z vzhodne Evrope vrača na trge – trenutno je cena odmerka 12 evrov, v času krize pa analitiki pričakujejo visoko rast tega finančnega produkta, ki povzroča gnitje pri živem telesu.

Rastejo pa tudi delnice Novartisa, saj se bo s sesutjem finančnih trgov pričela sezona samomorov višjega managementa, zato Novartis že veča zaloge uspavalnih tablet.

Novartis bo po mnenju analitikov v krizi povečal prihodke vsaj za 20 %.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*