Bili smo v kinu: Jež z Wall Streeta

Vrhunski Scorsesejev vrtiljak, ki ga poganja insajdersko trgovanje, onesnaževanje okolja in korupcija. Nanj vstopite z nasmeškom, ob koncu filma boste morali pod tuš.

Po odličnem Nolanovem Tenetu je svoj kamenček k zagonu filmske industrije po koronaapokalipsi pristavil še kultni Martin Scorsese.

Jež z Wall Streeta je biografska kriminalna komedija, v kateri spremljamo življenje odsluženega prevaranta z Wall Streeta, ki ga upodablja odlični Andrej Vizjak.

Gre za klasično hollywoodsko zgodbo simpatičnega antijunaka, ki prek korupcije in klientelizma postane minister, nato pa uro in pol spremljamo njegov propad v zavitih rekah alkohola, nemorale, ”rihtanja” uslug za prijatelje, orgijah onesnaževanja okolja itd.

Vizjak briljira v vlogi, ki jo je Scorsese napisal prav zanj: gledalec do njegovega lika na začetku filma čuti mešanico prezira in simpatije, na koncu pa boste ob njegovem duševnem in materialnem propadu zajokali.

Film je v jedru faustovski ekspoze človeka, ujetega v labirint sodobne družbe materializma, ki je pripravljen za tisoč evrov narediti vse, tudi prodati svojo dušo.

Obisk kina je vreden že zaradi kultne scene, kjer Vizjak stoji na sodih nevarnih odpadkov, medtem ko prek enega telefona s svojim borznim posrednikom razglablja o insajderskem trgovanju, prek drugega pa svojemu kolegu rihta službo v državnem podjejtu.

Priporočamo!

10/10

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*