Avstrija spreminja pisavo na dvojezičnih tablah

Zaradi varčevalnih ukrepov in prometne varnosti bo slovenski napis nekoliko manjši, tip pisave spremenjen v comic sans. Oster odziv Slovenije: ”Še vedno se vidi, font bi bil lahko manjši!”

Avstrijska vlada je danes sporočila, da bi prišlo do spremembe pri dvojezičnih tablah na Koroškem.

Ker je korona močno prizadela avstrijsko gospodarsko, bodo državni rezi posegli tudi na področje dvojezičnih napisov, ki bodo nekoliko manjši, kot so bili doslej.

“Odločili smo se za kompromisno rešitev, ki bo sprejemljiva tako za slovensko manjšino kot tudi za Avstrijce. Ne spreminjamo namreč cele table ampak samo polovico, tako da bo nemški napis ostal isti, slovenski pa bo nekoliko manjši,” so sporočili z avstrijske vlade.

Slovenska imena vasi in mest bodo po novem zapisana v pisavi velikosti 4, tip pisave pa bo spremenjen v tradicionalno slovensko pisavo comic sans, s čimer se Avstrijci poklanjajo slovenski državi.

Slovenska diplomacija se je na avstrijsko potezo odzvala precej ostro: zunanji minister Igor Logar je avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu poslal protestno noto, v kateri je zapisal, da bi slovenski napis brez problema zmanjšali na velikost 2, saj smo Slovenci znani po sokoljem vidu.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*