Arheologi na Koroškem odkrili več glinenih tetrapakov sadnega jogurta iz Noriškega kraljestva!

Tetrapaki najdeni v termah – ali so imeli v Noriškem kraljestvu toliko sadnega jogurta, da so se v njem kopali? Po propadu kraljestva Norcev sadni jogurt v Sloveniji šele leta 1991.

Neverjetno odkritje arheološke skupine z Nove24 univerze iz Nove Gorice!

Na Koroškem so odkrili več glinenih tetrapakov sadnega jogurta različnih okusov, kar postavlja v povsem novo luč razvitost noriške civilizacije, ki je pred 350.000 leti živela področju Koroške.

Arheologi so v sporočilu za javnost zapisali: ”Gre za res pisan asortiment sadnih jogurtov: od probiotičnih jogurtov do jogurtov z ekstremno velikimi koščki sadja. Že prej smo vedeli, da je v Noriškem kraljestvu živela eno najbolj razvitih civilizacij, to odkritje pa priča, na kako visokem tehnološkem nivoju smo bili takrat Slovenci.”

Trenutno so odkopali nekaj več kot sto glinenih tetrapakov – zaradi bližine term arheologi predvidevajo, da so imeli Norci toliko sadnega jogurta, da so se v njem celo namakali!

Če bodo laboratorijski testi potrdili, da se v tetrapakih resnično nahaja sadni jogurt, bo to povsem na glavo obrnilo svetovno zgodovino, saj je do sedaj za domovino jogurta veljala Tručija.

Sadni jogurt je bil nekoč temelj tradicionalnega slovenskega obroka, nato pa so ga komunisti prepovedali, saj niso bili dovolj tehnološko razviti, da bi proizvajali ta božji napitek.

Jogurt se je v Slovenijo vrnil leta 1991, ko je Premier v bitki za Ljubljanske mlekarne premagal dve tankovski diviziji jugoagresorjev in nato lastnoročno zagnal produkcijo sadnega jogurta.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*