Aleš Hojs na čelo inštituta za slovenski jezik

Hojs naj bi slovenščino poenostavil in ukinil nepotrebna slovnična pravila, ki dušijo prosti trg inovacij v jeziku. Novosti: Premier z veliko, stou/domou/vru, grosupeljsko narečje postalo splošni pogovorni jezik.

Iz kabineta Premiera so sporočili, da bo vodenje Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša prevzel dosedanji komisar za notranjo varnost Aleš Hojs.

Slovenščini se tako po dolgih letih obeta jezikovna reforma, ki bo tokrat potekala v duhu neoliberalizma in načela prostega trga.

Hojs je na tiskovni konferenci povedal: ”Težili bomo k temu, da se jezik deregulira, da se ukine nepotrebna pravila in sklone, s čimer nameravamo v naš jezik privabiti tuje investitorje in domače inovatorje, ki so se zaradi kompleksnosti našega jezika slovenščini izogibali.”

Gajico naj bi nadomestila hojščica, ki daje ljudem popolno svobodo pri črkovanju besed, postavljanju vejic in presledkov, namesto šestih sklonov bomo imeli samo enega, grosupeljsko narečje pa bo postalo visoka oblika slovenščine.

Odklenkalo bo tudi zapletenim besedam, kot so brv, stol in domov – če besede ne more črkovati triletnik, je uvrščena na seznam prepovedanih besed.

Seznam prepovedanih besed bo vlada v skladu s Hojsovimi novimi smernicami dopolnjevala na rednih tedenskih sejah – beseda volitve je bila predčasno že uvrščena na ta seznam.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*