Afriška unija poziva k umiritvi razmer v Sloveniji

Voditelji afriških držav obsodili podobe nasilja iz Ljubljane, zahtevajo odstop samodržca Ivana Mugabeja in volitve pod nadzorom mednarodnih opazovalcev. Ali bo AU v Slovenijo napotila mirovne sile?

Afriška unija (AU) je danes v skupni izjavi voditeljev afriških držav obsodila včerajšnje nasilje režimske policije Ivana Mugabeja nad protestniki in zahtevala takojšnjo umiritev razmer v tej balkanski državi.

Zapisali so, da samodržec Mugabe z uporabo preverjenih stalinističnih tehnik namenoma ustvarja izredne razmere, s pomočjo katerih se želi obdržati na oblasti po vzoru voditeljev ideološko sorodnih propadlih držav v regiji.

”Z zaskrbljenostjo zremo v osrčje Evrope. Ivan Mugabe na ljudstvu izvaja stalinistični eksperiment, s katerim želi postati diktator te revne države. Zahtevamo takojšnjo ustavitev nasilja, odstop Mugabeja in razpis volitve pod budnim očesom mednarodnih opazovalcev iz Afrike,” so zapisali voditelji AU.

Opozorili pa so tudi na porast režimskega nasilja v celotni Evropski uniji in na vedno slabšo gospodarsko situacijo, ki pesti to revno regijo.

”V Ruandi beležimo 10 in več odstotno gospodarsko rast, ljudje zaupajo naši zdravstveni stroki, evropske države pa se medtem utapljajo v protestih, državljani pa bolj zaupajo nekim odsluženim pevcem kot znanstvenikom. Istočasno pa se evropski voditelji prevažajo naokoli z limuzinami in se mastijo na slavnostnih večerjah,” je povedal Paul Kagame, predsednik Ruande.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*