Afera Boeing: našli krivca za letalski nesreči. 18-letni indijski programer.

V nesrečah letal Boeing 737 MAX korporacija utrpela milijardno škodo. Kri izgubljenih dolarjev je na rokah indijskega programerja. Davkoplačevalci že odpirajo denarnice. Ena od osrednjih idej kapitalizma je osebna odgovornost. LOL.

Spomnimo: oktobra 2018 in marca 2019 sta se zgodili letalski nesreči, v kateri je bilo vpleteno beoingovo letalo 737 MAX. Nesreči sta se zgodili zaradi napake v programski opremi, zaradi katere piloti letala niso mogli več kontrolirati.

Ljudje so takoj s prostom pokazali na Boeing, češ da je v promet dal letalo, ki je bilo nevarno in s tem postavil profit pred ljudi.

Kot kaže, pa so sedaj oblasti našle pravega krivca.

Krivec 18-letni programer

Sporni program je namreč napisal 18-letni programer iz sluma na obrobju indijskega Bangalorja.

Boeing mu je zaupal pisanje programa, od katerega je bilo odvisno življenje ljudi na krovu letala, ker je domačim programerjem, ki imajo izkušnje s pisanjem programov v letalski industriji, zrasel grebenček.

Želeli so namreč plačo, ki bi pokrila stanovanje, hrano, kredit za faks in celo obisk na morju – Boeing ni socialna ustanova, fantje in dekleta, umirite konje.

Korporacijo Boeing so ameriški programerji tako stisnili v kot, zato je moral Boeing pisanje programa zaupati 18-letniku, ki so ga plačali 9 dolarjev na uro. Bruto.

Indijski programer je bil že aretiran in izgnan v ZDA, kjer ga čakajo tako tožbe žrtev družin, kot tudi tožba Boeinga zaradi očrnitve dobrega imena.

Nesposobni delavci so upravnemu odboru Boeinga povzročili milijardno škodo.

So bili krivi tudi piloti?

V strokovni ekonomsko-pravni javnosti pa se pojavljajo ugibanja, da krivdo nosijo tudi piloti. Ko je letalo podivjalo, bi namreč lahko iz torb vzeli laptope, jih priključili v osrednji računalnik letala in preprogramirali sporni program. V 15 sekundah. V glavnem, poanta je, da Boeing ni kriv.

In še zanimivost: piloti tako svojo napako kot tudi napako predsednika uprave proizvajalca letala plačajo s svojim življenjem. Predsednik upravnega odbora korporacije za svojo napako dobi nagrado v obliki davkoplačevalske subvencije.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*